Radyo dalgaları diğer elektromanyetik dalgalar gibi salınım halindeki elektrik ve manyetik alandan oluşmaktadır. Radyo dalgalarının elektrik alan bileşeninin etkisi ile salınım halindeki molekül ve iyonların hareketi sonucu meydana gelen moleküler sürtünme, gıda içerisinde hacimsel ısı oluşumuna neden olmaktadır. Radyo dalgaları kullanılarak gıdalar üzerinde gerçekleştirilen bu ısıtma işlemi dielektrik ısıtma olarak adlandırılmaktadır. Hızlı ve homojen ısı dağılımı sağlaması, yüksek penetrasyon derinliği ve düşük enerji tüketimi gibi özellikleri dolayısı ile radyo frekans (RF) ısıtma teknolojisi, gıda işleme uygulamaları açısından gelecek vadeden bir teknoloji olarak kabul edilmektedir. RF ısıtma teknolojisinin gıda endüstrisinde pişirme, çözündürme, dondurma, pastörizasyon, sterilizasyon, dezenfeksiyon, kurutma, vb. amaçlarla kullanımı son yıllarda yaygınlık kazanmaktadır. Bu çalışmada RF ısıtmanın tarihçesi ve ısıtma prensibi hakkında bilgi verilirken; gıda işlemede yaygın kullanım alanları ile RF ısıtmanın gıda işlemede kullanılmasının avantaj/ dezavantajları incelenmektedir. Ayrıca gıdaların dielektrik ısıtılmasında etkili olan geometri, şekil, ürün pozisyonu ve dielektrik özellikler gibi faktörlerin RF ısıtma sistemlerinin oluşturulmasında taşıdığı önem vurgulanmaktadır.